Begeleiding VCA certificering

Veiligheid op het werk (VCA)

Het is altijd al een belangrijk aandachtspunt geweest om veilig op de werkvloer te werken. Het bedrijfsleven verwacht dat hun werknemers veilig kunnen werken. Om deze veiligheid te vergroten eisen steeds meer bedrijven dat hun werknemers een VCA ( Veiligheid, gezondheid en welzijn, Checklijst Aannemers) cursus te volgen. Veel medewerkers halen hun VCA certificaat zonder problemen. Maar een aantal medewerkers lukt dit niet. Zij hebben moeite om de moeilijke woorden te begrijpen. De VCA examenvragen zijn zo opgesteld, dat veel  praktisch lerende (jong) volwassenen niet in staat zijn om hun VCA certificaat te kunnen behalen.

Hoe ga ik te werk:

Na een intake gesprek met de opdracht gever kan ik een screening maken zodat ik weet wat de leercapaciteiten zijn van de toekomstige cursisten.

Daarna kan ik een groepsindeling maken voor cursisten die zelfstandig aan de slag kunnen gaan met online lesmateriaal. De vorderingen van deze cursisten kunnen  online gevolgd worden. Hierbij is het mijn taak als cursusleider om onderwerpen extra te behandelen  die de cursisten nog niet goed begrijpen tijdens de vier bijeenkomsten van twee klokuren. Op deze manier help ik deze cursisten op weg naar hun VCA examen.

Cursisten die praktischer zijn ingesteld krijgen vier tot zes bijeenkomsten van vier klokuren. Het aantal bijeenkomsten is afhankelijk van de beheersing van de lesstof van de cursisten. Doordat er tijdens de cursus bijeenkomsten  veel verwijzingen worden gemaakt naar hun dagelijkse werkzaamheden  is het voor hen  makkelijker om de VCA lesstof onder de knie te krijgen.

De cursisten krijgen na de laatste bijeenkomst de mogelijkheid om op dezelfde dag voor hun VCA examen op te gaan bij een  VCA locatie  in de buurt van de cursus locatie.